2024-07-03
Handelsbanken Fonder

Skriv ut Nyheter från Handelsbanken Fonder

Parislinjerade indexfonder redovisas som artikel 8

Sedan 2021 följer sju av våra indexfonder så kallade Parislinjerade index (Paris Aligned Benchmarks, PAB). Det är index konstruerade för att ligga i linje med utsläppsminskningarna som krävs för att nå målen i Parisavtalet. Övergången till dessa index är ett led i arbetet för att minska våra fondportföljers utsläppsintensitet och ett viktigt steg mot nettonollutsläpp.

Ett Paris Aligned Benchmark är ett index där bolagen väljs ut och viktas så att indexportföljens utsläpp av växthusgaser anpassas till de långsiktiga globala klimatmålen enligt Parisavtalet. Index har som mål att minska utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser och har som utgångspunkt ett koldioxidavtryck som är minst 50% lägre än sitt placeringsunivers och ska sedan löpande minska detta avtryck med ytterligare 7% per år.

Från och med 30 december 2022 redovisar vi våra Parislinjerade indexfonder som artikel 8 enligt regelverket Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Frågor & svar:

Varför ändrar ni redovisningen av era Parislinjerade indexfonder från artikel 9 till artikel 8?
Under 2022 har EU-kommissionen och europeiska tillsynsmyndigheter gjort uttalanden rörande tolkningen av regelverket Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) som medfört otydlighet avseende vilka krav som gäller för att redovisa en fond enligt artikel 9.3.

Handelsbanken Fonder har under hösten följt utvecklingen och analyserat frågan noga samtidigt som vi inväntat förtydligande från lagstiftaren och tillsynsmyndigheterna. Dessa frågor har, trots påtryckningar från oss och övriga i fondbranschen, inte besvarats med önskad tydlighet. Mot bakgrund av det oklara läget har Handelsbanken Fonder valt en konservativ ansats och väljer att redovisa våra Parislinjerade indexfonder som artikel 8-fonder istället för artikel 9.3-fonder.

Vilka fonder omfattas av den ändrade redovisningen?
Emerging Market Index (Criteria)
Europa Index Criteria
Global Index Criteria
Global Småbolag Index Criteria
Norden Index Criteria
Norge Index Criteria
USA Index Criteria

Behöver jag som sparar i fonderna göra någonting?
Nej, det handlar om hur Handelsbanken Fonder väljer att redovisa indexfonder enligt SFDR och föranleder ingen förändring för dig som kund.

Innebär förändringen att de Parislinjerade indexfonderna nu är ”mindre hållbara”?
Nej, ingen förändring har skett i förvaltningen. De här fondernas målsättning om att ligga i linje med de utsläppsminskningarna som krävs för att nå Parisavtalet är oförändrad.

Kan ni ändra tillbaka redovisningen i framtiden?
Ja, Handelsbanken Fonders förhoppning är att vi under 2023 får tydliga besked i frågan och står då beredda att åter redovisa fonderna som artikel 9.3-fonder.

Ändrar ni redovisningen av alla de fonder som ni tidigare redovisat som artikel 9-fonder?
Nej, ändringen gäller våra Parislinjerade indexfonder. Följande aktivt förvaltade fonder kvarstår som artikel 9: Hållbar Energi
Hållbar Global High Yield
Hållbar Global Obligation
Hälsovård Tema
Latinamerika Impact Tema

Läs mer om vad det innebär att fonder redovisas enligt SFDR:

Hållbarhetsrelaterade upplysningar Handelsbanken

2022-12-30