Fonden är en aktivt förvaltad räntefond. Fonden tillämpar följande investeringsstrategi för att uppfylla de miljörelaterade och sociala egenskaper som fonden främjar:
Hållbarhetsanalys: Hållbarhetsanalys är en integrerad del av portföljförvaltarnas investeringsanalys där varje emittent noga analyseras utifrån relevanta frågor avseende hur bolagen bedriver sin verksamhet, samt produkter och tjänster bolaget erbjuder. Vidare analyseras bolagens strategi, finansiella och icke-finansiella resultat och risker, kapitalstruktur, social och miljömässig påverkan samt bolagsstyrning. Analysen baseras på information från bolagen, externa källor samt genom egen analys. För investeringar i statsobligationer används bland annat en egenutvecklad landsmodell. Detta verktyg används för att utvärdera hur väl länder presterar inom områden som relaterar till miljömässig hållbarhet, sociala frågor samt governance. Verktyget används särskilt vid investeringar i så kallade use-of-proceeds-obligationer i syfte att säkerställa att finansieringen berör för landet viktiga hållbarhetsområden.För hållbarhetslänkade obligationer (SLB) tillämpas en internt utvecklad utvärderingsprocess för att bedöma om obligationen möter kraven på hållbar investering. Utvärderingsprocessen fokuserar på väsentlighet, ambitionsnivå samt mätbarhet, transparens och verifierbarhet av målsättningarna.
Dialog: Aktivt påverkansarbete är en viktig strategi för att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Fondbolaget och förvaltaren gör detta via bolagsdialoger och arbete i investerarnätverk. Bolagsdialoger sker såväl direkt mellan fondförvaltaren och bolaget som tillsammans med andra investerare eller inom ramen för investerarnätverk och andra samarbeten. Dialogerna omfattar ett brett spektra av hållbarhetsfrågor. Utgångspunkten är vår Policy för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar.
Exkluderingsstrategi: Fonden tillämpar hållbarhetskrav i form av en exkluderingsstrategi. Strategin omfattar emittenter med produktion och distribution av förbjudna vapen, kärnvapen, vapen och krigsmateriel, alkohol, tobak, cannabis, pornografi, kommersiell spelverksamhet, fossila bränslen samt emittenter som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner relaterade till mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt eller bekämpning av korruption och mutor. Fondbolagets tillämpade gränser för omsättning avseende produktion och tjänster framgår av den tabell för exkludering som anges i bilaga för hållbarhetsrelaterade upplysningar i fondens informationsbroschyr.
Fonden har möjlighet att välja in så kallade omställningsbolag involverade i kraftgenerering, transmission och distribution av elektricitet och med viss exponering mot fossila bränslen. Med omställningsbolag avses obligationer eller andra räntebärande instrument emitterade av bolag som fondbolagets hållbarhetskommitté bedömer är i processen att ställa om sin verksamhet på ett sätt som förväntas bidra, snarare än motverka, till att uppfylla något eller några av Globala målen. Bolagets omställningstakt bedöms utifrån följande aspekter: att bolagets verksamhet inte i huvudsak består av fossil kraftgenerering, att bolagets nuvarande investeringstakt stödjer övergången från fossil till förnybar energi samt att bolagets planerade utveckling av verksamheten är i linje med en global uppvärmning på högst 2°C. Läs mer om våra krav för omställningsbolag i dokumentet "Välja in omställningsbolag", som finns på
www.handelsbankenfonder.se. Gränserna i tabellen som nämns i föregående stycke, gäller således inte så kallade omställningsbolag.
Enligt regelverket krävs att ett emitterande bolag uppfyller praxis för god bolagsstyrning för att fonden ska kunna investera i bolaget. Fondbolaget säkerställer detta genom strategierna för att Välja bort respektive Välja in. Genom att välja bort emittenter som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner kopplade till exempelvis skatt, arbetstagarnas rättigheter samt korruption och mutor tillses att de bolag fonden placerar i lever upp till gällande praxis vad avser god bolagsstyrning.
Inför varje investeringsbeslut sker en bolagsanalys där hållbarhetsaspekter likväl som finansiella aspekter vägs in. I denna analys ingår även frågor kopplat till det emitterande bolagens styrning, såsom relationer till anställda, ersättningar, ledning och efterlevnad av skattelagstiftning. Relevanta principer och riktlinjer är till exempel FN-initiativet Global Compacts principer 1, 3, 6 och 10, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt konventioner såsom FN:s konvention om korruption och ILO:s konvention 111, Diskriminering vid anställning och yrkesutövning. Läs mer om fondbolagets metoder och principer för
god bolagsstyrning i "Policyn för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar" som finns på
www.handelsbankenfonder.se.