Köp Handelsbanken Europa Selektiv

Handelsbanken Europa Selektiv

Legalt namn: Handelsbanken Europa Selektiv (A1 EUR)
Sverigeregistrerad Aktiefond (Placeringsfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns tillgängliga på svenska under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Observera att Handelsbanken Fonder AB kan besluta att avsluta de arrangemang som fastställts för marknadsföring i Finland.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar på lång sikt i 16 till 35 aktier utgivna av europeiska företag och har därmed valutaexponering mot dessa marknader. Vårt fokus är att konstruera en portfölj av kvalitetsbolag med varierande drivkrafter och goda utsikter samt en rimlig värdering.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
David Cederberg

Förvaltare

David Cederberg Har varit i branschen sedan -. Förvaltat fonden sedan 1 juni 2023.
Risk: 4/7
Risk  4/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
30.04.2024
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Handelsbankens fonder graderas i sju riskklasser, 1 för lägst risk och 7 för högst risk.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  29.02.2024
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Graf

I procent inklusive utdelning i EUR
Jämför fonder
Handelsbanken Europa Selektiv (EUR)

Notera att avkastningen på valt jämförelseindex, till skillnad från fondens avkastning, inte tar gjorda utdelningar i beaktande. Det får till följd att fondens avkastning relativt valt jämförelseindex är högre än den annars skulle vara.

Utveckling

Kurs 13.05.2024 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
37,44 EUR 3,31% 2,41% 5,70% 6,79% 11,53% 47,11% 64,50%

Portföljen 09.04.2024

Under årets första kvartal utvecklades fonden positivt och steg drygt 6% .
De främsta bidragsgivarna var SAP och ASML inom tekniksektorn, Novo Nordisk inom hälsovård samt Essilorluxottica och Richemont inom konsumentvaror. Även Compass Group och ING gav goda bidrag till avkastningen.
Störst negativ påverkan kom från JD Sports, Infineon, Edenred samt Prudential.
JD Sports sänkte sina prognoser i januari, vilket utlöste ett stort tapp i aktien efter ett starkt avslut föregående år. Även om konsumentefterfrågan är fortsatt dämpad, valde vi att öka positionen något då vi ser goda möjligheter till förbättrad efterfrågan under året, vilket bekräftades av bolaget i samband med sitt bokslut.
Hittills i år har ledande bolag inom lyxsegmentet haft en stark utveckling, vilket avspeglats i den avkastning vi fått i Richemont samt EssilorLuxottica.
Inom tekniksektorn balanserar ASML och Infineon mellan en begynnande återhämtning i halvledarsektorn och geopolitiska spänningar. Under inledningen av året har ASML gynnats av ett tidigare uppsving i ordrar än förväntat vilket lyft aktien. Infineon har dock tyngts både av oro kring den allmänna efterfrågan av deras produkter samt riskerna för att tappa marknadsandelar i Kina.

Portföljfördelning 30.04.2024

Geografisk fördelning 30.04.2024

world_map