Hållbarhetsrisker integreras i investeringsbeslut, utan att fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbara investeringar som mål
På vilket sätt är hållbarhetsrisker integrerade i investeringsbesluten?
En hållbarhetsrisk är enligt regelverket en miljörelaterad, social eller bolagsstyrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på ett bolags värde.
Fonden är en aktivt förvaltad räntefond där hantering av hållbarhetsrisker är en integrerad del av den analys som ligger till grund för investeringsbesluten. I denna analys används hållbarhetsdata från externa leverantörer kombinerat med intern hållbarhetsanalys.
För investeringar i statsobligationer används bland annat en egenutvecklad landsmodell. Detta verktyg används för att utvärdera hur väl länder presterar inom områden som relaterar till miljömässig hållbarhet, sociala frågor samt styrning och förvaltning av staten. Verktyget används särskilt vid investeringar i så kallade use-of-proceeds-obligationer för att säkerställa att finansieringen berör för landet viktiga hållbarhetsområden. Fondbolagets bedömning är att hanteringen av hållbarhetsrisker genom att välja in obligationer utgivna av emittenter som utvärderats med vår egen modell kommer att ge en bättre riskjusterad avkastning över tid.
Beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer
Förvaltaren beaktar huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (engelska PAI, Principal Adverse Impact on sustainability factors). Detta görs genom ett av fondbolaget framtaget PAI-verktyg där potentiella negativa konsekvenser, speciellt framtagna för statsobligationer identifieras och analyseras. Mätvärden på ett antal olika nyckeltal kontrolleras utifrån definierade regler, och ger en indikation på hur allvarliga de är. För innehav som anses ha oacceptabla risker kopplat till PAI hanteras dessa till exempel genom exkludering och påverkan i form av dialog, där så är möjligt. Datakvalitet och datatillgänglighet påverkar i dagsläget också integreringen av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i förvaltningen, och detta hanteras bland annat genom att eskalera en större andel frågor för djupare manuell analys.