Fonden steg med drygt 3,4% i under tredje kvartalet, trots en kortvarig oro i början av augusti, vilket främst berodde på den japanska centralbankens åtgärder som skapade turbulens på världens börser. Denna oro visade sig vara temporär, och marknaderna återhämtade sig snabbt. Småbolag presterade relativt bra i ljuset av den tidigare preferensen för ”mega caps”.
De största bidragsgivarna under kvartalet var Biomerieux, Marlowe, Embracer, Hellofresh, Castellum, Erste Bank och Beazley. Bland bromsklossarna hittar vi Indivior, Do & Co, Aixtron, Next 15, Strix och Demant.
Under kvartalet har fonden välkomnat aktier som Aixtron, Atoss Software, Cairn Homes, Carel, Corbion, CTS Eventim, Dynavox, Nexans, Pullup, Sandoz och SUSS Microtec. Köpen har finansierats av namn som Bawag, Calliditas, Exclusive Networks, Genmab, Keywords Studios, Nivika, NTG, Stora Enso & YouGov.
Efter en del vinstvarningar i september, speciellt inom bilindustrin, tror vi att det kan finnas en viss nedåtgående risk för marknadens estimat när vi närmar oss rapportsäsongen. Vinsttillväxten bland stora bolag verkar avta jämfört med småbolag, vilket delvis kan förklara varför småbolag inte har underpresterat i förhållande till stora bolag på senare tid, till skillnad från tidigare år.
Europeiska småbolag uppvisar därmed en mer attraktiv relativvärdering jämfört med stora bolag i ett historiskt perspektiv. Fallande räntor tenderar också att gynna småbolag, och vi skulle inte bli förvånade om det fortsätter att komma bud på attraktiva, undervärderade företag. Stimulansåtgärder världen över syftar till att återuppliva ekonomierna, och även om många fonder har en defensiv positionering, tror vi att det fortfarande är för tidigt att satsa på en uppsving.
Fondens försiktiga syn på konjunkturen stöds av de tematiska drivkrafterna bland våra innehav, vilket bidrar till att driva en sannolik vinsttillväxt för portföljen, även om konjunkturen förblir svag.