Handelsbanken Institutionell Kortränta

Legalt namn: Handelsbanken Institutionell Kortränta (A1 SEK)
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och kan placera i räntebärande värdepapper noterade i SEK, EUR, USD, GBP, CHF och JPY. Maximalt 2% av fondens värde får emellertid vara exponerat för valutarisk. Beroende på marknadsläget placerar fonden i en större eller mindre andel räntebärande värdepapper utgivna av företag. Den genomsnittliga återstående räntebindningstiden för fondens placeringar varierar mellan en dag och ett år.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Alexander Gullnäs

Förvaltare

Alexander Gullnäs Har varit i branschen sedan 2012. Förvaltat fonden sedan 1 april 2023.
Risk: 1/7
Risk  1/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-01-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
964 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Institutionell Kortränta (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-05-02 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
106,63 SEK 0,10% 0,35% 1,06% 1,45% 4,63% 6,46% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-04-08

Förvaltarkommentar första kvartalet 2024

Fonden utvecklades positivt under kvartalet och steg med drygt 1% i SEK. Starten på 2024 har präglats av starkare ekonomisk data men även en mer trögrörlig inflation mot centralbankernas mål, framförallt i USA. Detta har medfört att marknaden prisat ur en hel del av de aggressiva sänkningsförväntningar som låg i marknaden vid årsskiftet. Trots detta har globalt risksentiment fortsatt varit mycket positivt och supporterat risktillgångar. Marknaden prisar in en första sänkning från Riksbanken i maj följt av ytterligare sänkningar under året.

Utvecklingen på kreditspreadar gynnade fonden under perioden och exponeringen i fastighetsektorn var bästa bidragsgivaren.

Primärmarknaden tog rejäl fart för sektor, och emissioner togs emot väl med övertecknade böcker och gradvis lägre spreadnivåer. Emittenter som Castellum, Intea och Fabege bidrog positivt till avkastningen. Fondens positionering 5-åriga bostadsobligationer med fast ränta hade negativ påverkan då längre räntor steg under kvartalet.

Vi deltog i emissioner av bland annat Svensk Fastighets Finansiering, Intea Fastigheter och Sparbanken Skåne. Durationen låg vid starten av året kort jämfört med index, men neutraliserades gradvis under kvartalet. Fonden har fortsatt en god likviditet och hög kreditkvalitet.

Portföljfördelning 2024-03-31

Geografisk fördelning 2024-03-31

world_map