Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (NOK) (A11 NOK)

Legalt namn: Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (NOK) A11
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden placerar i räntebärande finansiella instrument utgivna av företag, bostadsinstitut och stater. Fondens placeringar har kreditvärderingsbetyg inom Investment Grade. Den genomsnittliga återstående löptiden för fondens placeringar uppgår maximalt till 5 år. Fondens värdeutveckling varierar över tiden och påverkas främst av kreditmarknaden. Fondens NAV-valuta är i NOK och innehav i annan valuta är valutasäkrade i NOK.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Erik Gunnarsson

Förvaltare

Erik Gunnarsson Har varit i branschen sedan 2006. Förvaltat fonden sedan 3 maj 2018.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-09-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
1 374 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i NOK
Jämför fonder
Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (NOK) (A11 NOK) (NOK)

Utveckling

Kurs 2024-11-20 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
118,61 NOK 0,07% 0,08% 1,21% 5,84% 8,31% 12,28% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-10-08

Förvaltarkommentar tredje kvartalet 2024

Fonden steg under tredje kvartalet, vilket präglades av kraftigt sjunkande räntor i takt med att fler räntesänkningar prisades in, efter fortsatt nedgång i inflationssiffror och tydliga tecken på en avmattning i den amerikanska ekonomin, där arbetsmarknaden särskilt började försvagas. Riksbanken och den europeiska centralbanken fortsatte sänka räntorna enligt kommunicerad plan, medan den amerikanska centralbanken överraskade marknaden med en 50 punkters sänkning i september. Under samma period valde Norges Bank att lämna styrräntan oförändrad.

Prissättningen på räntemarknaden indikerar att styrräntorna är alltför restriktiva och att ytterligare sänkningar är nödvändiga för att förhindra en alltför kraftig nedgång i tillväxten. I Norden och Europa är det avgörande att arbetslösheten inte stiger, då detta riskerar att leda till strukturell arbetslöshet.

Kreditspreadarna utvecklades sidledes under kvartalet, även om viss volatilitet uppstod till följd av rörelser på aktiemarknaden. I Europa drevs detta av svagare bolagsrapporter, medan det i USA orsakades av sämre än förväntade arbetsmarknadsdata. Emissionsvolymerna var höga efter sommaren, vilket, tillsammans med en stark efterfrågan, skapade stabilitet i spreadrörelserna.

Fonden har under en tid legat med övervikt i korta räntor och spreadduration, vilket bidrog positivt till avkastningen under kvartalet, då räntorna sjönk medan spreadarna utvecklades sidledes. Vi kvarstår med en undervikt i långa räntor, då vi anser att dessa bör sjunka mindre än korta.

Fondens innehav i obligationer från nordiska banker bidrog positivt, liksom säkerställda obligationer med fast ränta. Även exponeringen mot fastighetsemittenter gav ett positivt bidrag, då kreditspreadarna för dessa gick ihop.

Fonden deltog i flera nyemissioner på attraktiva nivåer, inklusive Bonnier Fastigheter, Klarna Bank, Yara, SEB, Nordea, Balder och Statnett med fler.

Portföljfördelning 2024-10-31

Geografisk fördelning 2024-10-31

world_map