Augusti präglades av stora rörelser på både aktie- och räntemarknaderna. Månaden inleddes med det största börsfallet i Japan sedan 1987, efter att den japanska centralbanken oväntat höjde räntan. Osäkerheten på marknaderna ökade ytterligare när ekonomiska data från USA antydde att den amerikanska ekonomin kunde vara svagare än förväntat. Samtidigt tilltog de geopolitiska spänningarna i Ukraina/Ryssland och Mellanöstern. Efter den initiala nedgången återhämtade sig dock de globala aktiemarknaderna. Den svenska börsen slutade oförändrad, medan den japanska börsen sjönk med 4%. Småbolag utvecklades något sämre än marknaden i stort, medan läkemedelssektorn presterade starkare. Den svenska kronans förstärkning, i synnerhet gentemot den amerikanska dollarn, påverkade negativt till investeringar i utländsk valuta.
På räntemarknaderna sjönk såväl långa som korta räntor i början av månaden, i samband med den ökade marknadsoron. De långa räntorna återhämtade sig, medan de kortare räntorna förblev på en lägre nivå. Oron kring den globala ekonomin har lett till förväntningar om fler räntesänkningar. Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, väntas sänka styrräntan med 0,5% i september och ytterligare 0,25% i december. Även i Europa och Sverige förväntas centralbankerna genomföra räntesänkningar. I Sverige prisas nu en styrränta på cirka 2% inom ett år, jämfört med dagens 3,75%. Fonder med högre kreditrisk, såsom High Yield, presterade bäst, medan tillväxtmarknadsobligationer utvecklades negativt, påverkat av den svenska kronans förstärkning.
I samband med marknadsturbulensen i början av augusti minskade vi vår aktieexponering, men i slutet av månaden ökade vi åter aktievikten när volatiliteten avtog och vi bedömde att den kortsiktiga risken minskat. Vi behåller vår positiva syn på risktillgångar och förväntar oss att inflationstakten fortsätter att dämpas och att den ekonomiska tillväxten tar fart. Detta bör skapa förutsättningar för stigande företagsvinster. Därför ser vi fortsatt god potential för stigande aktiemarknader och behåller en övervikt i aktier relativt ränteplaceringar. Vi ser störst potential i kvalitetsbolag, småbolag, digitalisering, hälsovård och fastighetsbolag. På räntesidan föredrar vi företagsobligationer, då de erbjuder en attraktiv avkastning i det nuvarande ränteläget.