Handelsbanken Multi Asset 50

Legalt namn: Handelsbanken Multi Asset 50 (A1 SEK)
Sverigeregistrerad blandfond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är en aktivt förvaltad fond som placerar i räntefonder, aktiefonder, alternativa tillgångar samt i andra finansiella instrument. Aktieandelen i fonden kan variera mellan 35-65%, ränteandelen kan variera mellan 15-55% medan andelen alternativa tillgångar kan variera mellan 0-30%. Fonden placerar huvudsakligen i fonder inom Handelsbanken, men även i fonder som förvaltas av andra fondbolag. För aktuell fördelning se Portföljfördelning nedan.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Pär Sjögemark

Förvaltare

Allokeringsgruppen Huvudansvarig: Pär Sjögemark
Risk: 3/7
Risk  3/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
2024-10-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-09-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
10 184 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Multi Asset 50 (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-11-22 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
272,19 SEK -0,87% -0,78% 1,28% 10,49% 13,33% 32,56% 75,48%
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-11-11

Förvaltarkommentar oktober 2024

Ett globalt aktieindex steg drygt 3% i SEK under oktober. Uppgången förklaras i sin helhet av att den svenska kronan försvagades, i synnerhet mot den amerikanska dollarn, vilket gynnade investeringar i utlandet. Den svenska börsen sjönk med närmare 4%. Bäst utveckling hade den amerikanska börsen som trots en nedgång i slutet på oktober steg närmare 5% för en svensk investerare.

Den senaste månaden har marknadens och mediernas uppmärksamhet riktats mot det amerikanska valet. I takt med att Trump stärkte sin position i opinionsundersökningarna såg vi även en påverkan på de långa räntorna i USA vilket bidrog till att dollarn stärktes ytterligare.

På räntemarknaden såg vi stigande marknadsräntor för obligationer med såväl kortare som längre löptid, vilket var negativt för i ränteinvesteringar. Trots detta gick våra tillväxtmarknadsobligationer starkt, särskilt tack vare dollarförstärkningen, och även obligationer med något högre kreditrisk gav positiv avkastning.

Vi bedömer att centralbankerna i såväl USA, Sverige och Europa kommer att fortsätta sänka sina styrräntor framöver. Sänkta räntor leder till ökad konsumtionsutrymme vilket stödjer tillväxten, samt är gynnsamt för företagen som kan sänka sina finansieringskostnader.

Vi kvarstår med vår positiva syn på risktillgångar. Avgörande för om aktiemarknaderna ska kunna stiga framöver är att global tillväxt fortsätter att visa god ökningstakt och att den amerikanska tillväxten inte bromsar in för kraftigt. Vi bedömer att inflationstakten kommer fortsätta att dämpas och den ekonomiska tillväxten tar fart. I den miljön stiger även företagsvinsterna.

Vi ser goda förutsättningar för fortsatt uppgång på aktiemarknaderna och behåller därför en övervikt i aktier relativt ränteplaceringar. Störst potential ser vi inom småbolag och fastighetsbolag, medan vi i ränteinnehaven föredrar tillväxtmarknads- och företagsobligationer som erbjuder attraktiva avkastningsmöjligheter.

Portföljfördelning 2024-10-31

Geografisk fördelning 2024-10-31

world_map