Handelsbanken Ränteavkastning

Legalt namn: Handelsbanken Ränteavkastning (A1 SEK)
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i räntebärande värdepapper i SEK utgivna av en stat, av en kommun eller en statlig eller kommunal myndighet i ett land inom EES är medlemmar sam säkerställda obligationer. Den genomsnittliga återstående räntebindningstiden för fondens placeringar är mellan 0 till 7 år.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Mikael Rosell

Förvaltare

Mikael Rosell Har varit i branschen sedan 1997. Förvaltat fonden sedan 15 oktober 2018.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
2024-10-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-09-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
2 054 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Ränteavkastning (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-11-21 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
1 929,24 SEK 0,01% 0,04% 0,31% 3,32% 6,09% 0,12% 4,87%
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-10-08

Förvaltarkommentar tredje kvartalet 2024

Fonden utvecklades positivt och steg med 2,6% i SEK under kvartalet, som karakteriserades av sjunkande räntor. Flera centralbanker sänkte sina styrräntor och signalerade att ytterligare sänkningar är sannolika under de kommande månaderna.

Oron för att inflationen skulle bita sig fast på för höga nivåer har nu ersatts av en växande oro för försämrade tillväxtutsikter och stigande arbetslöshet. Den amerikanska centralbanken (FED) sänkte räntan med 50 punkter, medan den europeiska centralbanken valde en sänkning på 25 punkter. Riksbanken, som inledde sin räntesänkningscykel redan förra kvartalet, följde upp med ytterligare två sänkningar på 25 punkter.

Vi bedömer att en bred nedgång i den ekonomiska aktiviteten, minskade vinstmarginaler och en stigande arbetslöshet är nödvändiga för att varaktigt återföra inflationen till målsatta nivåer. Konjunkturen har mattats något, men penningpolitiken verkar med en tydlig fördröjning. Vi tror att effekterna av tidigare räntesänkningar fortsatt kommer att påverka konjunkturen negativt under de kommande kvartalen.

Trots de senaste sänkningarna bedömer vi att risken för en recession är fortsatt hög och att arbetsmarknaden kan komma att försämras ytterligare.

Fonden är fortsatt positionerad för en brantare avkastningskurva, vilket var gynnsamt under kvartalet. Vi anser att denna positionering ger ett bra skydd mot konjunkturell motvind, hög recessionsrisk och ett sårbart marknadssentiment.

De försämrade utsikterna för de offentliga finanserna, tillsammans med Riksbankens aktiva försäljning (QT), innebär att utbudet av statsobligationer kommer att fortsätta öka. Vi vidhåller därför en övervikt i andra AAA-ratade obligationer, såsom säkerställda bostadsobligationer och obligationer utgivna av svenska kommuner.

För att öka fondens motståndskraft ytterligare har vi ökat durationen i kortare obligationer och fortsatt minskat exponeringen mot mindre likvida obligationer som är mer beroende av en positiv riskaptit.

Portföljfördelning 2024-10-31

Geografisk fördelning 2024-10-31

world_map