Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (A10 SEK)

Legalt namn: Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (A10 SEK)
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden placerar i räntebärande finansiella instrument i SEK och EUR, utgivna av företag, bostadsinstitut och stater. Fondens placeringar har kreditvärderingsbetyg inom Investment Grade. Den genomsnittliga återstående löptiden för fondens placeringar uppgår maximalt till 5 år. Fondens värdeutveckling varierar över tiden och påverkas främst av kreditmarknaden. Innehaven är valutasäkrade i SEK.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Erik Gunnarsson

Förvaltare

Erik Gunnarsson Har varit i branschen sedan 2006. Förvaltat fonden sedan 3 maj 2018.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
2024-08-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-06-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
1 374 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade (A10 SEK) (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-10-04 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
110,99 SEK -0,04% 0,30% 1,58% 3,95% 6,27% 8,52% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-07-09

Förvaltarkommentar andra kvartalet 2024
Fonden utvecklades positivt under andra kvartalet och steg med 1,3% i SEK. Perioden var relativt volatil med en inledande period av stigande räntor som senare föll tillbaka, vilket resulterade i en i stort sett sidledes ränteutveckling. Perioden präglades dels av stigande geopolitisk oro på grund av Irans ökade inblandning i konflikten mellan Palestina och Israel, vilket fick kreditspreadarna att initialt gå isär, dels sjunkande räntor i kölvattnet av tydligare tecken på en avmattning av amerikansk och europeisk inflation vilket fick räntorna att sjunka. Sammantaget resulterade detta i en stark utveckling där både fondens position med övervikt i 2-5 års löptider och den längre spreaddurationen bidrog väsentligt. Vår övervikt i nordiska bank- och finanssektorn var den sektor som bidrog mest, tillsammans med positioner i stats- och bostadsterminer samt innehaven i säkerställda bostadsobligationer. Fondens exponering mot fastighetsbolag fortsatte att bidra positivt då dessa bolag kunnat emittera nya obligationer med allt lägre kreditspreadar under perioden. Trots vår undervikt mot fastighetssektorn har vi ökat vår exponering något under perioden på grund av bättre ratingutsikter, och vi fokuserar främst på emittenter med hög eller mycket hög kreditvärdighet. Vidare håller vi kvar positioner för stigande långräntor samtidigt som vi är positionerade för sjunkande korta räntor och längre spreadduration. Fonden deltog i ett flertal nyemissioner på attraktiva nivåer såsom Sveaskog, Vacse, ICA, Swedish Orphan Biovitrum, Latour, Bonnier och Danske Bank och Klarna Bank.

Portföljfördelning 2024-08-31

Geografisk fördelning 2024-08-31

world_map