Handelsbanken Hållbar Energi (B1 SEK)

Legalt namn: Handelsbanken Hållbar Energi (B1 SEK)
Sverigeregistrerad aktiefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad med renodlat fokus på hållbarhet. Fonden placerar globalt i företag som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser, häribland företag som positivt kan bidra till effektivare energianvändning. Tillväxten i området har varit mycket stark och fortsatta utmaningar på klimatområdet talar för liknade utsikter framöver.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 9 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Aktuellt

Jämförelseindex 1 januari – 30 juni 2024: Solactive ISS ESG Screened Global Markets Index NTR

Jämförelseindex från 1 juli 2024: S&P Global Clean Energy Net TR


Patric Lindqvist

Förvaltare

Patric Lindqvist Har varit i branschen sedan 1990. Förvaltat fonden sedan 1 oktober 2015.
Risk: 5/7
Risk  5/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
2025-03-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:2
SFDR
 
Fonden har hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden investerar i bolag vars produkter och tjänster bedöms ha ett direkt positivt bidrag till uppfyllelsen av ett eller flera av delmålen i Agenda 2030. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 9 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).

Läs mer
  2025-01-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Hållbarhetsprofil

Hållbarhetsprofilen beskriver hur fonden tillämpar hållbarhetskriterier i förvaltningen. Profilen har utvecklats av branschorganisationen SWESIF tillsammans med dess medlemmar.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

 
EU:s regelverk SFDR (förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn) innebär en standardisering av fondernas hållbarhetsredovisning. Detta har minskat behovet av andra hållbarhetsmärkningar och Handelsbanken Fonder har därför valt att ta bort Svanenmärkningen på fonden från den 17 december.
Norman-belopp
13 007 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Hållbar Energi (B1 SEK) (SEK)

Utveckling

Kurs 2025-04-14 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2025 1 år 5 år 10 år
102,78 SEK 2,19% -8,71% -19,86% -19,05% -24,69% 27,10% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2025-04-08

Förvaltarkommentar första kvartalet 2025
Under första kvartalet minskade fonden i värde och utvecklades sämre än både jämförelseindex och världsindex, särskilt efter att den nya administrationen tillträdde i USA. Även om den nye presidentens direkta åtgärder i stort sett motsvarade förväntningarna, har osäkerhet kring flera andra politiska utspel tyngt segmentet, framförallt de amerikanska innehaven i fonden.

Solsegmentet hade störst negativ påverkan i fonden, även om bolags valen gick bättre än jämförelseindex. Exponeringen mot energieffektivitet och bioenergi/biobränslen tyngde också utvecklingen. Däremot utvecklades fondens vindkraftsaktier bättre än motsvarande innehav i index.

På bolagsnivå gav kinesiska BYD ett betydande positivt bidrag, tack vare fortsatt stark tillväxt, teknikutveckling och god lönsamhet.Tyska Nordex (vindturbiner) gynnades av den nya stimulansplanen i Tyskland och kraftbolagen Iberdrola och Enel gav också positiva bidrag.

På den negativa sidan såg vi nedgångar First Solar, Sunnova och Fluence, där svaga rapporter, och i Sunnovas fall, finansieringsproblem draggade kurserna. Även Bakkafrost tyngde efter en svag rapport.

Samtidigt som osäkerheten kring den amerikanska klimatpolitiken består fortsätter Europa, med Tyskland i spetsen, att driva på klimatomställningen. Den kinesiska partikongressen uppvisar en oförändrad ambition inom området.

Parallellt ser vi en dramatisk acceleration av efterfrågan på el, särskilt i USA, vilket sannolikt kommer att förstärkas ytterligare av den rådande politiska tariffagendan. För att möte denna massiva efterfrågan är förnybar energi centralt, dels då andra energikällor som gas och kärnkraft är omöjligt att bygga ut tillräckligt snabbt, och dels för att de skulle innebära en avsevärt högre kostnad. Fonden har fortsatt ett stort fokus på denna omställning.

* S&P Global Clean Energy Transition Index (USD) NTR.

Portföljfördelning 2025-03-31

Geografisk fördelning 2025-03-31

world_map