Fonden är en aktivt förvaltad aktiefond. Fonden tillämpar följande investeringsstrategi för att uppfylla målet om hållbar investering:
Hållbarhetsanalys: Fonden förvaltas genom en tematisk process med fokus på bolag som bidrar till att uppnå Globala målen i Agenda 2030 alternativt bolag som bidrar till omställning mot en värld med låga koldioxidutsläpp. Bolagen i fonden kan delas in i följande tre kategorier.
- Bolag som genom sina ekonomiska aktiviteter bidrar till att uppnå Globala målen i Agenda 2030 där minst 50% av deras intäkter ska bidra.
- Bolag som genom sina ekonomiska aktiviteter bidrar till Globala målen men som inte når upp till 50% gränsen. Dessa bolag behöver ha en tydlig strategi för att öka sin exponering för att så småningom nå gränsen på 50%.
- Företag som verkar på ett hållbart sätt eller som proaktivt utvecklar verksamheten mot mer hållbara affärsmetoder. Alla i fonden ingående bolag analyseras och bedöms utifrån ovanstående kategorier, de har också en dokumenterad intern eller extern ESG-analys.
Dialog och aktiv ägarstyrning: Aktivt påverkansarbete är en viktig strategi för att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Fondbolaget och förvaltaren gör detta via bolagsdialoger, ägarstyrningsarbete och arbete i investerarnätverk. Bolagsdialoger sker såväl direkt mellan fondförvaltaren och bolaget som tillsammans med andra investerare eller inom ramen för investerarnätverk och andra samarbeten. Dialogerna omfattar ett brett spektra av hållbarhetsfrågor. Genom representation i valberedningar och röstning på bolagsstämmor bedriver fondbolaget en aktiv och ansvarsfull ägarstyrning. Utgångspunkten är vår "Policy för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar" samt våra riktlinjer kring valberedningsarbete.
Exkluderingsstrategi: Fonden tillämpar hållbarhetskrav i form av en exkluderingsstrategi. Strategin omfattar bolag med produktion och distribution av förbjudna vapen, kärnvapen, vapen och krigsmateriel, alkohol, tobak, cannabis, pornografi, kommersiell spelverksamhet, fossila bränslen samt bolag som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner relaterade till mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt eller bekämpning av korruption och mutor. Fondbolagets tillämpade gränser för omsättning avseende produktion och tjänster framgår av den tabell för exkludering som anges i bilaga för hållbarhetsrelaterade upplysningar i fondens informationsbroschyr.
Fonden har möjlighet att välja in så kallade omställningsbolag involverade i kraftgenerering, transmission och distribution av elektricitet och med viss exponering mot fossila bränslen. Med omställningsbolag avses bolag som fondbolagets hållbarhetskommitté bedömer är i processen att ställa om sin verksamhet på ett sätt som förväntas bidra, snarare än motverka, till att uppfylla något eller några av Globala målen. Bolagets omställningstakt bedöms utifrån följande aspekter: att bolagets verksamhet inte i huvudsak består av fossil kraftgenerering, att bolagets nuvarande investeringstakt stödjer övergången från fossil till förnybar energi samt att bolagets planerade utveckling av verksamheten är i linje med en global uppvärmning på högst 2°C. Gränserna i ovan tabell gäller således inte så kallade omställningsbolag. Gränserna i tabellen som nämns i föregående stycke, gäller således inte så kallade omställningsbolag.
Enligt regelverket krävs att ett bolag uppfyller praxis för god bolagsstyrning för att fonden ska kunna investera i bolaget. Fondbolaget säkerställer detta genom strategierna för att Välja bort respektive Välja in. Genom att välja bort bolag som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner kopplade till exempelvis skatt, arbetsrätt samt korruption och mutor, tillses att de bolag fonden placerar i lever upp till god praxis vad avser god bolagsstyrning. Inför varje investeringsbeslut sker en bolagsanalys där hållbarhetsaspekter likväl som finansiella aspekter vägs in. I denna analys ingår frågor kopplat till bolagens styrning, såsom relationer till anställda, ersättningar, ledning och efterlevnad av skattelagstiftning. Exempel på relevanta principer och riktlinjer är FN-initiativet Global Compacts principer 1, 3 ,6 och 10, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt konventioner såsom FN:s konvention om korruption och ILO:s konvention 111, Diskriminering vid anställning och yrkesutövning. Läs mer om fondbolagets metoder och principer för bedömning av vad som utgör praxis för god bolagsstyrning i dokumentet "SFDR - Definitioner och metodbeskrivning inom hållbarhet" som finns publicerat på www.handelsbankenfonder.se. Där hittar du också vår "Policy för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar".
Fondens åtagande om viss minimiandel hållbara investeringar och tillämpad exkluderingsstrategi är bindande för fondbolaget vid förvaltning av fonden.