Handelsbanken Prime Balanced

Legalt namn: Handelsbanken Prime Balanced
Sverigeregistrerad blandfond (Specialfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i fonder, aktier och andra finansiella instrument med exponering mot aktier, räntor och alternativa investeringar. Aktieandelen varierar mellan 45–70%, räntedelen mellan 10-60% och alternativa placeringar mellan 0-25%.

Denna fond riktar sig till kunder hos Handelsbanken Private Banking med så kallat Premium-avtal som uttryckligen medger investeringar i fonden.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Pär Sjögemark

Förvaltare

Allokeringsgruppen Huvudansvarig: Pär Sjögemark
Risk: 3/7
Risk  3/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2025-03-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
6 190 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Prime Balanced (SEK)

Utveckling

Kurs 2025-05-08 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2025 1 år 5 år 10 år
110,03 SEK 1,33% 5,95% -8,24% -6,33% -0,60% - -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2025-05-08

Förvaltarkommentar april 2025
De finansiella marknaderna har onekligen påverkats i stor utsträckning sedan Donald Trump tillträdde i Vita huset och de senaste månaderna kan bäst beskrivas som en finanspolitisk tornado.

Mest fokus har legat på de handelstullar som införts och sättet dessa presenteras på har i sin tur medfört en ökad osäkerhet, då de införts ena dagen, pausats andra dagen och fördubblats dag tre. För investerare medför detta en klart sämre visibilitet kring framtiden, vilket spiller över på en minskad riskvilja. Dessutom är den geopolitiska osäkerheten hög med gamla strukturer och allianser under förändring.

Utvecklingen under månaden präglades av stora svängningar och efter att Trump annonserade sitt stora tullpaket den 2 april, föll svenska och globala börser med hela 12% respektive 10% under den efterföljande handelsveckan. Sedan dess har börserna återhämtat stora delar av nedgången och summerar vi utvecklingen i april visar den att globala börser föll med 3,5% och svenska börsen föll med 2,0%. Anledningen till återhämtningen är att Trump pausat merparten av de annonserade tullarna, samt att det tagits små steg i rätt riktning avseende handelskonflikten mellan USA och Kina. Därtill har rapportperioden visat ett relativt bra resultat där det finns tydliga signaler om att de stora satsningarna på AI fortsätter.

Portföljens investeringar i globala aktier hade en svagare utveckling under april där primärt amerikanska aktier och hälsovårdsbolag föll tillbaka, samtidigt som den svenska kronan stärktes mot dollarn vilket påverkade avkastningen negativt. Under månaden har vi arbetat aktivt med att dra nytta av de stora marknadsrörelserna vilket bland annat kan exemplifieras med att vi köpte in en relativt stor exponering mot den amerikanska teknikbörsen Nasdaq, då vi bedömde att den föll för mycket på tullbeskeden. När börserna väl vände upp mot andra halvan av månaden sålde vi exponeringen och tog hem ett vinstbidrag.

Vi har även varit aktiva med storleken på övervikten i europeiska aktier där vi bland annat investerat i bolag som vi förväntar oss kommer kunna spela en avgörande roll i återuppbyggnaden av Ukraina. Till följd av den starkare aktieutvecklingen i Europa under mars minskade vi dessa positioner och tog hem lite vinst, men har under perioden börjat köpa dessa aktier igen.

Portföljens investeringar i svenska aktier hade en svag utveckling under april och föll med cirka 2%. Portföljen hade dock en bättre utveckling än sitt jämförelseindex, primärt drivet av investeringarna i fastighetsbolag och småbolag. Länsförsäkringar Fastighetsfond var det bästa innehavet då fastighetsbolagen gynnades av att de långa räntorna föll tillbaka, samtidigt som dessa bolag är mer inhemskt orienterade och på så vis påverkas mindre av handelstullarna än exporterande bolag. Till följd av den starkare utvecklingen har vi tagit hem lite kortsiktigt vinst och halverat innehaven i fastighetsbolag men de kvarstår som den största övervikten relativt jämförelseindex. Under månaden har vi ökat exponeringen mot svenska investmentbolag då vi förväntar oss att dessa kan ha en god utveckling i spåren av stigande företagsaktivitet. Utvecklingen på räntemarknaden präglades av stora svängningar under månaden. Vi förväntar oss en ränteutveckling som kommer påverkas av hur den globala handeln tacklar stigande tullnivåer och effekten det får på den ekonomiska utvecklingen. Vi bedömer att centralbankerna kommer att behöva stimulera ekonomierna med ytterligare räntesänkningar där Riksbanken sänker räntan vid minst ett tillfälle till under 2025.

Ränteportföljen hade en positiv avkastning och gynnades av att långa räntor föll under månaden. Bäst bidrag till utvecklingen fick portföljen från Handelsbanken Långränta, men även övriga fonder med lite längre duration gynnades av rörelserna.

Vi föredrar en ränteportfölj med relativt stor exponering mot företagsobligationer då räntenivåerna kvarstår på attraktiva nivåer, både investment grade (IG) med hög kreditvärdighet och high yield (HY) med lite lägre kreditvärdighet. I nuläget bedömer vi risken för kreditförluster som begränsad vilket ger potential till attraktiva avkastningsmöjligheter ur ett riskjusterat perspektiv även framöver.

Vi förväntar oss en finansiell utveckling som fortsätter präglas av volatilitet och som är nyhetsstyrd. Den politiska struktur vi levt efter under lång tid är under förändring vilket innebär en ökad osäkerhet. Eftersom vi bedömer osäkerheten som stor har vi minskat övervikten i aktier till en neutral nivå relativt räntor. I avvaktan på klargörande kring framtida tullnivåer kvarstår vi tills vidare med en neutral fördelning mellan aktier och räntor.

Portföljfördelning 2025-04-30

Geografisk fördelning 2025-04-30

world_map