Denna fond främjar miljörelaterade och sociala egenskaper men har inte hållbara investeringar som mål. Att fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper innebär bland annat att fonden tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och likabehandling.
Som en del i att främja miljörelaterade och sociala egenskaper kan fonden även placera i hållbara investeringar, enligt den bedömningsmetod som fondbolaget tillämpar.
Vilka är målen med de hållbara investeringar som den finansiella produkten är tänkt att delvis göra, och hur bidrar den hållbara investeringen till dessa mål?
Fondens hållbara investeringar görs i huvudsak via placeringar i andra fonder, i hållbara obligationer eller i bolag (samt obligationer emitterade av bolag) vars ekonomiska aktiviteter bedöms ha ett positivt bidrag till uppfyllelse av ett eller flera miljömål eller sociala mål alternativt att bolaget är involverat i verksamhet anpassad till EU-taxonomin. Miljö- och sociala målen är definierade med utgångspunkt i Globala målen i Agenda 2030. Hållbara investeringar bidrar främst genom investeringar såväl direkt som indirekt via fonder i bolag eller emittenter som stöder Globala målen eller verksamhet anpassad till EU-taxonomin genom att överstiga en miniminivå för bolagens omsättning i linje med Globala målen eller EU- taxonomin eller en kombination därav. Förutom ett bolags omsättning kan även kapitalutgifter eller driftsutgifter (CAPEX/OPEX) användas för att bedöma ett bolags bidrag till målen. Hållbara investeringar bidrar även genom investeringar i hållbara obligationer där upplånat kapital används för att finansiera projekt med ett miljömål eller socialt mål. Även så kallade hållbarhetslänkade (Sustainability-linked) obligationer kan bedömas bidra till nämnda mål i fall där ränteinstrumentets finansiella och/eller strukturella egenskaper på visst sätt är knutna till fördefinierade hållbarhetsmål.
För att ett bolag ska ses som en hållbar investering krävs utöver positivt bidrag till ett miljömål eller socialt mål att investeringen inte orsakar betydande skada för något annat miljömål eller socialt mål samt att bolaget följer god praxis för bolagsstyrning. Kontrollen av att bolag inte orsakar betydande skada på något socialt eller miljömål baseras på två olika delar, dels beaktandet av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (engelska PAI, Principal Adverse Impact on Sustainability factors), dels att bolaget genom försäljning av produkter och tjänster inte på ett betydande sätt motverkar något miljömål eller socialt mål. För att säkerställa principen om att inte orsaka betydande skada tillämpar fonden nedanstående principer:
1. Exkluderingskriterier direkt och indirekt via fonder för bolag med verksamhet kopplat till kontroversiella sektorer samt specifika PAI-indikatorer (se ovan förklaring av PAI) såsom fossila bränslen och kontroversiella vapen.
2. Exkluderingskriterier för direkta och indirekta investeringar via fonder, i bolag eller emittenter som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner.
3. Bedömning av att investeringen inte anses orsaka betydande negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer (PAI). Detta görs genom fondbolagets interna PAI-verktyg.
4. Bedömning av vilka produkter och tjänster bolaget i övrigt är involverad i samt om dessa signifikant kan anses motverka en hållbar utveckling.
5. Fondbolaget gör en genomlysning på underliggande fonders innehav utifrån ovanstående kriterier. Inom ramen för beaktande av PAI-indikatorerna bedriver fondbolaget genom påverkansarbete genom dialog och aktiv ägarstyrning i syfte att bolagen ska att hantera sina hållbarhetsrisker och potentiella huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.
Beträffande fondbolagets bedömningsmetod för hållbara investeringar, inklusive bedömningen om principen om inte orsaka betydande skada", läs mer i "SFDR - Definitioner och metodbeskrivning inom hållbarhet" som finns publicerad på
handelsbankenfonder.se. Här finns även en beskrivning av fondbolagets verktyg för PAI.