Handelsbanken Räntestrategi

Legalt namn: Handelsbanken Räntestrategi (A1 SEK)
Sverigeregistrerad alternativ fond (Specialfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är en specialfond och avviker från en värdepappersfond genom möjligheten att ha stora innehav i statspapper utfärdade av enskilda stater. Fonden placerar i räntebärande värdepapper i olika valutor utgivna av stater, kommuner och företag. För att kunna skapa positiv avkastning får fonden ha negativ genomsnittlig återstående räntebindningstid. Maximalt 2% av fondens värde får vara exponerat för valutarisk.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Joakim Buddgård

Förvaltare

Joakim Buddgård Har varit i branschen sedan 2006. Förvaltat fonden sedan 10 juni 2015.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 5
Total Rating™ 
2024-10-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-09-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
689 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Räntestrategi (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-11-21 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
113,32 SEK 0,02% 0,05% 0,84% 4,10% 5,55% 10,82% 9,99%
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-10-08

Förvaltarkommentar tredje kvartalet 2024

Fonden utvecklades positivt under tredje kvartalet och steg med nästan 2% i SEK. Globala räntor sjönk kraftigt under kvartalet. Efter en lugn inledning tog oron för recession fart i början av augusti när svag data, i synnerhet från den amerikanska arbetsmarknaden, fick marknaden att förvänta sig kraftiga styrräntesänkningar. Även om nedgången i risktillgångar återhämtades snabbt, fortsatte räntemarknaden att prissätta en hög risk för recession. Centralbankerna sänkte styrräntorna på bred front. Riksbanken, som inledde räntesänkningsfasen under förra kvartalet, sänkte ytterligare två gånger. Europeiska centralbanken följde upp sänkningen i juni med ytterligare en i september, och den amerikanska centralbanken inledde sänkningsfasen med en 50 punkters sänkning i september.

Under kvartalet har det skett en tydlig förskjutning av riskbilden på marknaden, där vi inte längre ser något större inflationshot men där nedåtriskerna i ekonomin och på arbetsmarknaden har ökat. Vi bedömer att recessionsrisken har varit hög under hela året och att en försämring av arbetsmarknaden ligger framför oss. Fonden har därför varit positionerad för lägre räntor och brantare avkastningskurvor mellan två och tio år, vilket gynnade avkastningen under kvartalet. Vår bedömning är att Sverige ligger lite före i cykeln och har passerat botten. Fonden är strategiskt positionerad för att dra nytta av en högre 5-årsränta i Sverige jämfört med Tyskland, vilket också bidrog positivt till avkastningen. Fondens positioner i företagsobligationer bidrog också tack vare en stabil kreditmarknad.

Portföljfördelning

Geografisk fördelning 2024-10-31

world_map