Handelsbanken Norge

Legalt namn: Handelsbanken Norge (A1 SEK)
Sverigeregistrerad aktiefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i aktier utgivna av företag på den norska marknaden.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Aktuellt

Från 20 mars 2024 gäller uppdaterade fondbestämmelser och fondnamnet ändras samtidigt till Handelsbanken Norge (tidigare Handelsbanken Norge Tema).

Läs mer
Kris Robberstad

Förvaltare

Kris Robberstad Har varit i branschen sedan 2016. Förvaltat fonden sedan 1 mars 2019.
Risk: 5/7
Risk  5/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 3
Total Rating™ 
2024-04-30
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-02-29
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
12 926 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Norge (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-05-10 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
1 744,13 SEK 3,32% 6,87% 12,15% 12,88% 25,24% 38,23% 141,15%
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-04-08

Förvaltarkommentar första kvartalet 2024

Fonden hade positiv utveckling under första kvartalet 2024. Perioden har präglats av positiv makroekonomisk utveckling och goda sentimentundersökningar, vilka tillsammans har förstärkt marknadens förväntningar om mjuklandning till ingen landning.

I USA har aktiviteten varit så pass stark att prognoserna för räntesänkningar under 2024 har minskat till 3 i år vilket är i linje med den amerikanske centralbankens egen prognos. Vanligtvis skulle en sådan relativ åtstramning av de finansiella förhållandena innebära motvind för aktier, men de fortsatt förbättrade konjunkturutsikterna har övertrumfat och istället gett stöd åt marknaden. Uppgången har varit ganska bred, men det är tydligt att det är företagsspecifika faktorer som driver aktiekurserna, snarare än generella faktorer. Bolag med positiva revideringar och starka driftsmomentum har presterat väl. Ett anmärkningsvärt exempel är Schibsted som haft betydande uppgång som ett resultat av strukturella åtgärder och hög efterföljande direktavkastning. Salmar och Bakkafrost sticker också ut under perioden, drivna av låg tillväxt i laxsektorn, stadigt stigande spot- och terminspriser, och både bättre drift jämfört med konkurrenterna och bättre geografisk exponering. Sparebanken Vest och Storebrand är båda exempel på företag som gynnas av högre räntor och Storebrand nådde 100 NOK per aktie vid kvartalsslutet, en teknisk milstolpe.

Även Protector har haft en stark utveckling. Mot slutet av kvartalet såg vi dessutom en ökande aptit för råvaruaktier där både Norsk Hydro och Yara hämtade sig från förluster tidigare under året. Detsamma gällde biltransportföretagen, med Hoegh Autoliners i spetsen.

Om dagens makroprognoser håller i sig, eller förbättras framåt, är både industri och material sektorer att hålla ett öga på. Inför andra kvartalet bibehåller vi i stort vår positionering, men noterar att marknadsutvecklingen de senaste sex månaderna har varit stark, med historiska toppnoteringar på många marknader globalt, även här i Norge. Vi ser fram emot de kommande Q1-rapporterna, som kommer att ge nya signaler om riktningen för våra innehav.

Fonden har bytt namn från den 20 mars och heter numera Norge istället för NorgeTema. Detta innebär att fonden har något friare placeringsregler och har utökade möjlighet att investera i mer värdebaserade aktier, men vi fortsätter även att leta långsiktigt strukturell tillväxt. Vi gillar tillväxtbolag, men undviker olönsamma bolag, hög skuldsättning samt affärsmodeller som inte klarar nuvarande räntenivåer.

Portföljfördelning 2024-04-30

Geografisk fördelning 2024-04-30

world_map