Handelsbanken Multi Asset 25 (B8 SEK)

Legalt namn: Handelsbanken Multi Asset 25 (B8 SEK)
Sverigeregistrerad blandfond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är en aktivt förvaltad fond som placerar i räntefonder, aktiefonder, alternativa tillgångar samt i andra finansiella instrument. Aktieandelen i fonden kan variera mellan 10-35%, ränteandelen kan variera mellan 40-80% medan andelen alternativa tillgångar kan variera mellan 0-30%. Fonden placerar huvudsakligen i fonder inom Handelsbanken, men även i fonder som förvaltas av andra fondbolag. För aktuell fördelning se Portföljfördelning nedan.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Aktuellt

Utdelning mars 2025
Läs mer
Pär Sjögemark

Förvaltare

Allokeringsgruppen Huvudansvarig: Pär Sjögemark
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 4
Total Rating™ 
2025-03-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-12-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
6 596 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Multi Asset 25 (B8 SEK) (SEK)

Utveckling

Kurs 2025-04-08 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2025 1 år 5 år 10 år
97,02 SEK -2,81% -4,40% -5,12% -4,86% -1,03% 21,79% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2025-04-08

Förvaltarkommentar mars 2025
Donald Trumps handelspolitik fortsätter att prägla marknadshumöret och under förra månaden ledde flera utspel om höjda tullar till tydliga börsnedgångar världen över. Stockholmsbörsen föll samtidigt som globala börser var ner än mer, primärt drivet av en svagare amerikansk aktiemarknad. Detta innebär att det första kvartalet summeras till tydliga nedgångar på de amerikanska aktiemarknaderna samtidigt som Europa och Sverige hitintills stått emot relativt väl och befinner sig på motsvarande nivå som vid årsskiftet.

Det var även stora rörelser på både ränte- och valutamarknaden där långa räntor i Sverige och Europa stigit med cirka 0,3 procentenheter sedan årsskiftet, och den svenska kronan har stärkts markant mot både dollarn och euron. Växelkursen mot dollarn har rört sig från 11 till under 10 kronor per dollar sedan årsskiftet vilket har haft en negativ påverkan på svenska placerares investeringar i utländska värdepapper.

De stora politiska kursändringarna i USA medför en handelspolitisk tornado där tullar införs ena dagen, pausas andra dagen och fördubblas dag tre. Detta ger en hög osäkerhet på marknaden då både investerare och ekonomer får en sämre visibilitet kring framtiden vilket spiller över på en ökad riskaversion. Därtill är den geopolitiska oron förhöjd och gamla strukturer och allianser är under förändring.

Vi förväntar oss en börsutveckling som fortsätter präglas av volatilitet och som är nyhetsstyrd. Den politiska struktur vi levt efter under lång tid är under förändring vilket ger naturliga följdeffekter. Vår grundsyn att konjunkturen kommer att förbättras vilket bör ge stöd till aktiemarknaden under året, och när den politiska turbulensen lagt sig bör fokus skifta till detta.

Den globala aktieportföljen har haft en tydlig övervikt i europeiska aktier, en position vi nyligen minskat efter stark kursutveckling. Inom amerikanska aktier underviktar vi stora teknikbolag till förmån för mindre bolag som vi bedömer kan gynnas av den skattepolitik Trump väntas driva. Sektormässigt har portföljen en övervikt mot industri- och hälsovårdsbolag, medan vi underviktar teknik och finans.

I närtid är utsikterna mer osäkra men vi anser att det finns många välskötta kvalitetsbolag som handlats ner kraftigt utan att deras fundamentala situation ändrats. Det medför snarare köplägen i ett längre perspektiv. Tills vidare kvarstår vi med övervikten i aktier relativt räntor.

Portföljfördelning 2025-03-31

Geografisk fördelning 2025-02-28

world_map