Handelsbanken Norge (A10 NOK)

Legalt namn: Handelsbanken Norge (A10 NOK)
Sverigeregistrerad aktiefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i aktier utgivna av företag på den norska marknaden och har därmed valutaexponering mot denna marknad.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Kris Robberstad

Förvaltare

Kris Robberstad Har varit i branschen sedan 2016. Förvaltat fonden sedan 1 mars 2019.
Risk: 4/7
Risk  4/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 2
Total Rating™ 
2024-08-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-07-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
4 519 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i NOK
Jämför fonder
Handelsbanken Norge (A10 NOK) (NOK)

Utveckling

Kurs 2024-10-11 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
1 969,73 NOK 1,33% 5,90% 6,42% 17,57% 26,24% 65,27% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-10-07

Förvaltarkommentar tredje kvartalet 2024

Fonden utvecklades positivt under kvartalet och steg med 1,4% i SEK.

Under kvartalet upplevde vi en hel del turbulens. En kombination av svagare ekonomiska data från USA, fortsatt osäkerhet i Europa, en oväntad räntehöjning i Japan, markant geopolitisk oro samt det förestående valet i USA bidrog till marknadens rörelser. Å andra sidan såg vi inledningen på en global synkronisering av penningpolitiska lättnader, med USA i täten. Mot slutet av perioden anslöt även Kina med ett stort stimulanspaket för att stödja världens näst största ekonomi. Förutom Kina har dessa faktorer överlag gynnat en defensiv positionering på aktiemarknaderna, vilket också var tydligt i Norge.

Aktier som Gjensidige, Entra, Orkla och Telenor har alla bidragit positivt. De tre sistnämnda har stigit med närmare 20 %, vilket är ovanligt för så stora bolag.

Sjömatssektorn, som också faller inom den defensiva kategorin men är säsongsmässigt svagare, har i genomsnitt avkastat omkring noll, även om det förekommit variationer. Bank och finans, som lutar mot den cykliska sidan, har visat en liknande utveckling.. Renodlade cykliska sektorer, såsom materialsektorn, presterade svagt, med undantag för slutet av september när de kinesiska stimulansåtgärderna infördes. Här kan Yara och Norsk Hydro nämnas. Även vissa företag inom kapitalvarusektorn har fortsatt att kämpa, däribland Autostore.

Nordic Semiconductors kapitalmarknadsdag visade på liknande utmaningar inom deras industrisegment. Teknologisektorn gav blandade resultat. I Norge levererade dock Crayon ännu ett starkt kvartal, det tredje i rad, och fick dessutom stöd från uppköpsrykten av sin schweiziska konkurrent SoftwareOne.

Bland de positiva bidragsgivarna till fondens avkastning återfanns aktier som Austevoll, Sparebanken Nord-Norge, Crayon, Sats, Link Mobility, Schibsted och Höegh Autoliners. Negativ påverkan kom från Autostore, Orkla, Entra, Gjensidige, Elopak och Norconsult.

Vi behåller för närvarande merparten av våra positioner i fonden, men ökar vår exponering mot sjömatssektorn. Det viktigaste inför årets slut är att se om den defensiva marknadsstrategin håller i sig eller om cykliska aktier tar över ledartröjan. För att cykliska aktier ska ta över krävs att de lägre räntorna får en snabb effekt, så att BNP-tillväxten och marknadssentimentet består och gradvis förbättras. Därför har vi nu ett särskilt fokus på makroekonomiska.

Portföljfördelning 2024-08-31

Geografisk fördelning 2024-08-31

world_map