Välj sparform

Handelsbanken Hållbar Global Obligation

Legalt namn: Handelsbanken Hållbar Global Obligation (A1 SEK)
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är en aktivt förvaltad räntefond som placerar i hållbara obligationer särskilt utgivna i syfte att finansiera förbättringar av miljö, klimat, fattigdom, eller något av de övriga 17 Globala målen antagna av FN. Fonden placerar globalt i obligationer som har kreditvärderingsbetyget Investment Grade, vilket innebär hög kreditkvalitet. Den genomsnittliga återstående löptiden för fondens placeringar uppgår till maximalt sju år och innehaven är valutasäkrade i SEK.

Fonden redovisas som artikel 9 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Karin Göransson

Förvaltare

Karin Göransson Har varit i branschen sedan 2006. Förvaltat fonden sedan 20 februari 2019.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:2
SFDR
 
Fonden har hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden investerar i bolag vars produkter och tjänster bedöms ha ett direkt positivt bidrag till uppfyllelsen av ett eller flera av delmålen i Agenda 2030. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 9 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).

Läs mer
  2024-05-31
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
3 399 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Hållbar Global Obligation (SEK)

Utveckling

Kurs 2024-07-22 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
97,19 SEK -0,01% 0,54% 1,40% 0,90% 4,61% -5,04% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-07-09

Förvaltarkommentar andra kvartalet 2024
Årets andra kvartal har varit händelserikt. De globala räntorna har gått både upp och ned och flera centralbanker har påbörjat sina sänkningscykler. Inflation och centralbankers åtgärder har färgat finansmarknaderna.

I april diskuterades mycket om huruvida den amerikanska centralbanken, Fed, kommer att sänka sin styrränta under 2024, med anledning av att den amerikanska inflationen återigen visade sig vara mer ihållande än väntat. Detta ledde till ränteuppgångar och svagare börser. Samtidigt fortsatte de geopolitiska spänningarna i Mellanöstern.

Men situationen förändrades snabbt och i början av maj förbättrades risksentimentet. Fed-chefen Powell indikerade att nästa steg för Fed sannolikt inte är en höjning, vilket gav marknaden hopp om en mjuklandning. Riksbanken valde som en de första centralbankerna inom G10 att sänka styrräntan, vilket var första gången sedan 2016. I juni följde den europeiska centralbanken, ECB, efter. Kreditmarknaderna har fungerat väl och marknaden för nyemissioner har varit väldigt aktiv under hela kvartalet.

Fonden har valt att hålla en neutral till något lång duration under de stora svängningarna på räntemarknaderna. Vi har fortsatt att investera i obligationer med kortare löptider då de korta räntorna fortfarande erbjuder bättre avkastning än de långa. Vi har investerat i gröna obligationer från två norska bolag: Eidsiva Energi och Elopak.

Vi har också tagit del av den första impact- och allokeringsrapporten från Natwest Group, där finansieringen riktas mot små- och medelstora företag som ägs och drivs av kvinnor. Totalt har 14 545 företag fått finansiering via den sociala obligationen, majoriteten i England, med en diversifiering över sektorer där vård- och omsorgssektorn står för cirka en fjärdedel.

De namn som bidragit mest till fondens avkastningen var Castellum, Caruna OY och Maersk.

Portföljfördelning 2024-06-30

Geografisk fördelning 2024-06-30

world_map