Handelsbanken Hållbar Global Obligation (A9 SEK)

Legalt namn: Handelsbanken Hållbar Global Obligation (A9 SEK)
Sverigeregistrerad räntefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är en aktivt förvaltad räntefond som placerar i hållbara obligationer särskilt utgivna i syfte att finansiera förbättringar av miljö, klimat, fattigdom, eller något av de övriga 17 Globala målen antagna av FN. Fonden placerar globalt i obligationer som har kreditvärderingsbetyget Investment Grade, vilket innebär hög kreditkvalitet. Den genomsnittliga återstående löptiden för fondens placeringar uppgår till maximalt sju år och innehaven är valutasäkrade i SEK.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 9 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Aktuellt

Den 10 oktober ändras fondbestämmelserna.
Läs mer
Karin Göransson

Förvaltare

Karin Göransson Har varit i branschen sedan 2006. Förvaltat fonden sedan 20 februari 2019.
Risk: 2/7
Risk  2/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:2
SFDR
 
Fonden har hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden investerar i bolag vars produkter och tjänster bedöms ha ett direkt positivt bidrag till uppfyllelsen av ett eller flera av delmålen i Agenda 2030. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 9 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).

Läs mer
  2025-04-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
1 714 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken Hållbar Global Obligation (A9 SEK) (SEK)

Utveckling

Kurs 2025-07-10 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2025 1 år 5 år 10 år
101,25 SEK -0,02% 0,44% 1,45% 2,40% 5,18% 0,94% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2025-07-08

Förvaltarkommentar andra kvartalet 2025

Fonden utvecklades positivt under kvartalet och steg med 1,4% i SEK.

Årets andra kvartal inleddes med tilltagande spänningar på finansmarknaden, där USA:s införande av generella importtullar, det som kom att kallas Liberation Day den 2 april, utlöste kraftiga reaktioner på de globala finansmarknaderna. Detta resulterade i fallande statsräntor, stigande kreditspreadar och breda börsnedgångar världen över. Även de geopolitiska spänningarna intensifierades främst genom eskalering av konflikten mellan Israel och Iran.

Samtidigt agerande centralbankerna på olika sätt. Den europeiska centralbanken (ECB), Riksbanken och Norges Bank inledde med försiktiga räntesänkningar i takt med att inflationen föll tillbaka. Den amerikanska centralbanken (Fed) valde däremot att hålla räntan oförändrad, med hänvisning till en fortsatt stark arbetsmarknad och en osäker inflationsutveckling.

Divergensen mellan centralbankerna var något som bidrog till ökad volatilitet på räntemarknaderna. Kreditmarknaderna har tidvis varit tydligt påverkade av alla händelser, men avslutar juni månad med en väl fungerande emissionsmarknad och kreditspreadar som återhämtat sig till nivåer i linje med de som rådde före Liberation Day.

Fonden har varit positionerad för fallande räntor, vilket gynnat avkastningen. Därtill har vissa enskilda innehav, såsom italienska ACEA S.p.A. och Stora Enso, bidragit positivt. Vi fortsätter vår lite längre durationspositioneringen under sommaren då ytterligare oro kring tullar kan blossa upp.

Under perioden har fonden bland annat investerat i sin första obligation enligt EU:s nya standard för gröna obligationer, utgiven av spanska Iberdrola med fokus på förnybara energiprojekt. Vi har även investerat i en grön obligation från finska Metsä Board samt deltagit i nyemissioner av gröna obligationer från Sydvatten, norska Tomra och Catena.

Portföljfördelning 2025-06-30

Geografisk fördelning 2025-06-30

world_map