Handelsbanken EMEA Tema (A9 SEK)

Legalt namn: Handelsbanken EMEA Tema (A9 SEK)
Sverigeregistrerad aktiefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i aktier utgivna av företag i EMEA-regionen (Östeuropa inklusive alla forna sovjetrepubliker, Grekland, Mellanöstern, och Afrika) och har därmed valutaexponering mot dessa marknader.

Den tematiska investeringsstrategin innebär att investering sker i ett avgränsat område vars utveckling bedöms medföra en strukturell förändring av ekonomin och samhället. Denna förändring ger bolag verksamma inom området goda förutsättningar att skapa lönsam tillväxt över tid.

För denna fond gäller fondbolagets Utökade exkluderingskriterier. För uppgift om branscher som fonden väljer bort, se fliken Fördjupad information.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).

Aktuellt

Den 10 oktober ändras fondbestämmelserna.

Som en konsekvens av handelsrestriktioner på Moskvabörsen, har fonden inte kunnat sälja och har därför några ryska innehav kvar. Vår värdering av dessa innehav är i nuläget nära noll, och vi kommer att sälja dem så snart förutsättningarna medger. Inga nyinvesteringar i Ryssland kommer att ske.

Läs mer
Christopher Sundman

Förvaltare

Christopher Sundman Har varit i branschen sedan 1987. Förvaltat fonden sedan 1 januari 2011.
Risk: 4/7
Risk  4/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Total Rating™ 
 
Fonden saknar rating. Det beror på att fonden har funnits kortare tid än tre år eller att den ingår i en kategori som inte betygsätts.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2025-04-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
7 528 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i SEK
Jämför fonder
Handelsbanken EMEA Tema (A9 SEK) (SEK)

Utveckling

Kurs 2025-07-10 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2025 1 år 5 år 10 år
130,80 SEK 0,41% 3,66% 16,40% 2,37% 11,39% 57,34% -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2025-07-08

Förvaltarkommentar andra kvartalet 2025
Fonden utvecklades positivt under årets andra kvartal och steg med 5,5% i SEK, även om kronan var stark mot flera av regionens valutor. De bäst presterande marknaderna var Grekland, Ungern och Georgien, som samtliga steg med omkring 20%. Svagast utveckling hade Turkiet, där marknaden föll med 7%. Fondens turkiska innehav steg dock i värde, tack vare en hög exponering mot banker som utvecklades starkt.

Ett av de största positiva bidragen kom från den turkiska banken Akbank. Även banker i Mellanöstern, särskilt Dubai Islamic Bank och Abu Dhabi Commercial Bank i Förenade Arabemiraten, bidrog starkt till avkastningen.

Överlag var banksektorn kvartalets främsta bidragsgivare, vilket gynnade fondens fokus på finansiell inkludering.

På den negativa sidan fanns innehavet i det sydafrikanska läkemedelsbolaget Aspen, som tappade en viktig kund inom vaccinationsområdet. Bolaget justerade samtidigt ned sina helårsprognoser, vilket ledde till ett kraftigt kursfall. Vi valde därför att minska vår exponering i aktien.

Inom telekomsektorn noterades en mer positiv utveckling. Airtel Africa höjde sina vinstprognoser, bland annat tack vare möjligheten att justera priser uppåt som kompensation för tidigare valutadevalveringar i flera afrikanska länder.

Den geopolitiska oron i regioner som Ukraina, Gaza och Iran påverkade marknaderna negativt under delar av kvartalet. Dock har börserna i stort återhämtat sig i takt med att ett visst mått av stabilitet har återinträtt. Vi hoppas på en gradvis normalisering av de globala marknadsförhållandena och ett avslut på de handelskonflikter och tullar som fortsatt påverkar regionen.

Gruvsektorn och guldrelaterade aktier, som var tydliga drivkrafter under årets första kvartal, utvecklades mer i linje med marknaden under det andra kvartalet. Dessa sektorer fortsätter dock att uppvisa hög volatilitet.

Portföljfördelning 2025-06-30

Geografisk fördelning 2025-06-30

world_map