Handelsbanken Japan Tema (A9 EUR)

Legalt namn: Handelsbanken Japan Tema (A9 EUR)
Sverigeregistrerad aktiefond (Värdepappersfond) Köp

Om risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtiden. Fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar du satt in. En fond med risknivå 5-7 enligt fondens faktablad, kan variera kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Informationsbroschyr, fondbestämmelser och faktablad finns under respektive fond. Sammanfattning av investerares rättigheter.

Fonden är aktivt förvaltad och placerar i aktier utgivna av företag i Japan och har därmed valutaexponering mot denna marknad.

Den tematiska investeringsstrategin innebär att investering sker i ett avgränsat område vars utveckling bedöms medföra en strukturell förändring av ekonomin och samhället. Denna förändring ger bolag verksamma inom området goda förutsättningar att skapa lönsam tillväxt över tid.

Fonden redovisas som artikel 8 i enlighet med SFDR (EU:s förordning 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn).
Hiromi Okazawa

Förvaltare

Hiromi Okazawa Har varit i branschen sedan 2002. Förvaltat fonden sedan 1 januari 2024.
Risk: 5/7
Risk  5/7
 
Riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra finansiella produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Risknivå 1 står för låg risk och 7 för hög risk.
Rating: 2
Total Rating™ 
2024-08-31
Ratingen visar vilka fonder som historiskt sett haft bäst utveckling i sin kategori, i förhållande till risk. Den presenteras i form av antal stjärnor (1-5) där 5 är bäst. För att en fond ska få rating måste den ha minst tre års historik. Ratingen är framtagen av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.
Om Rating
EuapIndicator:1
SFDR
 
Fonden främjar miljörelaterade och sociala egenskaper genom sina investeringar men har inte hållbara investeringar som mål. Det innebär att fonden bland annat tar hänsyn till miljö och klimat samt mänskliga rättigheter, arbetsrätt och korruption. Läs mer i fondens informationsbroschyr.
Fonden redovisas som artikel 8 enligt EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom den finansiella sektorn (SFDR).
  2024-06-30
Hållbarhets-
betyg

Hållbarhetsbetyget är framtaget av det oberoende fondinformations- företaget Morningstar. Betyget mäter hur väl de företag som en fond har investerat i hanterar hållbarhetsrisker jämfört med andra fonder inom samma globala Morningstar-kategori. Om fonden har investerat i statsobligationer utgivna av suveräna stater inkluderas respektive lands hållbarhetsrisk i beräkningen. De fonder som analyseras kan få ett hållbarhetsbetyg på mellan 1 och 5 glober, där 5 är det högsta betyget.

Fonden följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (Principles for Responsible Investments).

Norman-belopp
7 017 SEK
2022-12-31
Norman-beloppet är ett nyckeltal framtaget för att visa vilken effekt avgifterna i en fond får på ett långsiktigt sparande. Nyckeltalet, som baseras på historiska avgifter och antaganden om årlig avkastning, beräknas för ett sparande på 1 000 kronor per månad under 10 år. Norman-beloppet är framtaget av det oberoende fondinformationsföretaget Morningstar.

Graf

I procent inklusive utdelning i EUR
Jämför fonder
Handelsbanken Japan Tema (A9 EUR) (EUR)

Utveckling

Kurs 2024-10-03 * 1 vecka 1 månad 3 månader 2024 1 år 5 år 10 år
11,19 EUR -1,50% -2,01% -1,58% 7,49% 14,42% - -
* Datum för senaste uppdatering

Portföljen 2024-07-05

Förvaltarkommentar andra kvartalet 2024

Fonden utvecklades negativt under årets andra kvartal. Under perioden genomgick den japanska marknaden en anpassningsfas som inleddes med en tillfällig nedgång på 10% från de högsta nivåerna under det första kvartalet.

I samband med att de förväntade räntesänkningarna från den amerikanska centralbanken blev allt mindre sannolika föll yenens växelkurs mot dollarn. För att motverka detta genomförde finansdepartementet en av sina mest omfattande valutainterventioner någonsin i början av maj, men dess effekt har hittills varit begränsad. Exportrelaterade aktier hade det tufft på börsen på grund av oro kring valutainterventionerna, medan bankaktier å andra sidan steg tack vare förväntningar på en räntehöjning från den japanska centralbanken.

Resultaten för helåret 2023 för de största bolagen på Tokyobörsen som offentliggjordes under andra kvartalet, visade på rekordvinster för de största bolagen sett som helhet. Resultaten överträffade också de senaste konsensusprognoserna. Å andra sidan är bolagens prognoser för 2024 nästan oförändrade jämfört med föregående år, med försiktiga antaganden om växelkursen där yen förväntas stärkas från nuvarande nivåer.

Beloppet för de aktieåterköp som annonserades under andra kvartalet var 1,7 gånger högre än under samma period förra året, vilket allt annat lika borde verka stödjande för aktiekurserna. Dessutom höjde flera bolag sina utdelningsmål och införde nya utdelningspolicies baserade på olika nyckeltal, såsom en andel av bolagets eget kapital (oberoende av vinstnivå) eller olika typer av progressiva utdelningsprogram.

När det gäller teman och sektorer visade kraftbolag och aktier relaterade till kraftbyggnad en positiv utveckling, drivna av förväntningar om ökad efterfrågan på kraft till följd av ökningen av datacenter. På bolagsnivå bidrog Hitachi Ltdett betydande. På sektornivå presterade försäkringsbolag bäst, medan banksektorn överträffade marknaden när den 10-åriga obligationsräntan nådde 1%-nivån för första gången på nästan 11 år. Fondens övervikt mot aktier i finanssektorn som Tokio Marine Holdings, Sumitomo Mitsui Financial Group bidrog positivt till utvecklingen.

Portföljfördelning 2024-08-31

Geografisk fördelning 2024-08-31

world_map