Förvaltarkommentar mars 2025 Donald Trumps handelspolitik fortsätter att prägla marknadshumöret och under förra månaden medförde olika utspel om höjda tullar till tydliga nedgångar på världens börser. Stockholmsbörsen föll samtidigt som globala börser var ner än mer, primärt drivet av en svagare amerikansk aktiemarknad. Detta innebär att det första kvartalet summeras till tydliga nedgångar på de amerikanska aktiemarknaderna samtidigt som Europa och Sverige hitintills stått emot relativt väl.
Det var även stora rörelser på både ränte- och valutamarknaden där långa räntor i Sverige och Europa stigit med cirka 0,3 procentenheter sedan årsskiftet, och den svenska kronan har stärkts markant mot både dollarn och euron. Växelkursen mot dollarn har rört sig från 11 till under 10 kronor per dollar sedan årsskiftet vilket har haft en negativ påverkan på svenska placerares investeringar i utländska värdepapper.
De stora politiska kursändringarna i USA medför en handelspolitisk tornado vilket ger en hög osäkerhet på marknaden då både investerare och ekonomer får en sämre visibilitet kring framtiden vilket spiller över på en ökad riskaversion. Därtill är den geopolitiska oron förhöjd och gamla strukturer och allianser är under förändring.
Inom svenska aktier föredrar vi bolag som gynnas mest av svensk konjunkturförbättring vilket innebär att vi överviktar småbolag och fastighetsbolag. Fastighetsbolagen har dock präglats av tydlig motvind då långa räntor stigit i spåren av de stora försvarsinvesteringar som väntas drivas igenom i Europa. Under året har investerare fått upp ögonen för europeiska och svenska aktier, men än så länge har detta primärt medfört stigande kurser för de större bolagen. Det innebär i sin tur att värderingen ser extra attraktiv ut för de mindre bolagen.
Inom globala aktier har vi haft en tydlig övervikt i europeiska aktier där vi bland annat investerat i bolag som vi förväntar oss kommer kunna spela en avgörande roll i återuppbyggnaden av Ukraina, om eller när en eventuell vapenvila drivs igenom. Till följd av den starkare aktieutvecklingen i Europa har vi dock minskat positionerna och tagit hem lite vinst. Det medför att investeringarna i globala aktier nu har en mer neutral position i både europeiska och amerikanska aktier, det vill säga att globala aktier har ungefär lika stor exponering mot dessa regioner som dess jämförelseindex*.
Inom räntor föredrar vi en ränteportfölj med relativt stor exponering mot företagsobligationer då räntenivåerna kvarstår på attraktiva nivåer, både investment grade (IG) med hög kreditvärdighet och high yield (HY) med lite lägre kreditvärdighet. I nuläget bedömer vi risken för kreditförluster som begränsad vilket ger potential till attraktiva avkastningsmöjligheter ur ett riskjusterat perspektiv även framöver.
Vi förväntar oss en börsutveckling som fortsätter präglas av volatilitet och som är nyhetsstyrd. Den politiska struktur vi levt efter under lång tid är under förändring vilket ger naturliga följdeffekter. Vår grundsyn att konjunkturen kommer att förbättras vilket bör ge stöd till aktiemarknaden under året, och när den politiska turbulensen lagt sig bör fokus skifta till detta. I närtid är utsikterna mer osäkra men vi anser att det finns många välskötta kvalitetsbolag som handlats ner kraftigt utan att deras fundamentala situation ändrats. Detta medför snarare köplägen i ett längre perspektiv.
* Solactive ISS ESG Global Markets Index NTR