Fonden är en aktieindexfond som förvaltas med syfte att över tid ge en avkastning som så nära som möjligt överensstämmer med indexets avkastning. Fonden tillämpar följande investeringsstrategi för att uppfylla målet om hållbar investering:
Minskning av koldioxidutsläpp som mål, Fonden förvaltas i enlighet med ett index vilket är ett registrerat EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet (s.k. Paris Aligned Benchmark eller ”PAB index ”) enligt EU förordningen 2016/1011/EU (Benchmarkförordningen).
Fonden och dess indexsammansättning syftar till en minskning av utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Bolagen i fonden och index väljs ut och viktas på så sätt att indexportföljens utsläpp av växthusgaser anpassas till de långsiktiga globala uppvärmningsmålen i Parisavtalet. Det innebär bland annat följande:
• Indexet ska ha en växthusgasintensitet, mätt som utsläpp av växthusgaser enligt Scope 1, 2 och 3, vilken är minst 55% lägre än växthusgasintensiteten för referensportföljen samt uppvisa en minskning av växthusgasintensiteten på minst 7% årligen.
• Den sammanlagda exponeringen mot de sektorer som anges som ”high climate impact sectors” i avdelningarna A–H och avdelning L i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1893/2006 (5) ska minst motsvara den sammanlagda exponeringen i referensportföljen mot dessa sektorer. Kravet uppställs i syfte att säkerställa att indexet ger en realistisk bild av den reala ekonomin, inbegripet de sektorer som aktivt bör minska växthusgasutsläppen för att det ska bli möjligt att uppnå målen i Parisavtalet.
• Inom ramen för indexmetodiken premieras vidare bolag vilka har satt fastställda och offentliggjorda mål för växthusgasminskningar och/eller bolag som via sina produkter och tjänster positivt bidrar till att uppfylla de miljömässiga målen i Agenda 2030.
Dialog och aktiv ägarstyrning, Aktivt påverkansarbete är en viktig strategi för att påverka bolag i en mer hållbar riktning. Fondbolaget och förvaltaren gör detta via bolagsdialoger, ägarstyrningsarbete och arbete i investerarnätverk. Bolagsdialoger sker såväl direkt mellan fondförvaltaren och bolaget som tillsammans med andra investerare eller inom ramen för investerarnätverk och andra samarbeten. Dialogerna omfattar ett brett spektra av hållbarhetsfrågor. Genom representation i valberedningar och röstning på bolagsstämmor bedriver fondbolaget en aktiv och ansvarsfull ägarstyrning. Utgångspunkten är vår Policy för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar samt våra riktlinjer kring valberedningsarbete.
Exkluderingsstrategi, Fonden tillämpar hållbarhetskrav i form av en exkluderingsstrategi. Strategin omfattar bolag med produktion och distribution av förbjudna vapen, kärnvapen, vapen och krigsmateriel, alkohol, tobak, cannabis, pornografi, kommersiell spelverksamhet, fossila bränslen samt bolag som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner relaterade till mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt eller bekämpning av korruption och mutor. Vidare utesluts även bolag som orsakar betydande skada för ett eller flera miljömässiga mål kopplade till begränsning av klimatförändringar, anpassning till klimatförändringar, hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, förebyggande och begränsning av miljöföroreningar, skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem. Vidare utesluter indexet bolag som är verksamma inom kontroversiella sektorer.
Fonden och dess index har möjlighet att investera i omställningsbolag. Med omställningsbolag avses bolag involverade i kraftgenerering som bedöms vara i processen att ställa om sin verksamhet på ett sätt som förväntas bidra, snarare än motverka, till uppfyllandet av Parisavtalet. I indexmetodiken görs undantag från 5% kriteriet avseende ”fossila bränslen –kraftgenerering” om samtliga nedanstående kriterier är uppfyllda:
• Bolaget har fastställda och offentliggjorda mål i enlighet med kraven i Science Based Targets Initiative att ställa om sin verksamhet i linje med Parisavtalet.
• Bolaget har max 50% omsättning från fossil energi.
• Bolaget har max 5% omsättning från kolkraft.
• Bolaget har minst 10% omsättning från förnyelsebar energi. Undantag kan dock aldrig göras avseende minimikriterierna i regelverket för Paris Aligned Benchmarks (se art. 2-12 i den delegerade förordningen 2020/1818/EU till Benchmarkförordningen).
Enligt regelverket krävs att ett bolag uppfyller praxis för god bolagsstyrning för att fonden ska kunna investera i bolaget. Fondbolaget säkerställer detta genom strategierna för att Välja bort.
Genom att välja bort bolag som bekräftats agera i strid med internationella normer och konventioner kopplade till exempelvis skatt, arbetstagarnas rättigheter samt korruption och mutor tillses att de bolag fonden placerar i lever upp till god praxis vad avser god bolagsstyrning. Exempel på relevanta principer och riktlinjer är FN initiativet Global Compacts principer 1,3,6 och 10, OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt konventioner såsom FN:s konvention om korruption och ILO:s konvention 111, Diskriminering vid anställning och yrkesutövning.
Läs mer om fondbolagets metoder och principer för god bolagsstyrning i Policyn för aktieägarengagemang och ansvarsfulla investeringar på
handelsbankenfonder.se.